HTML

Csepel-figyelő

Friss topikok

Bajnai és Mesterházy egyeztettek: Csepelen együtt indulnak

2014.05.12. 11:43 Csepelfigyelő

Vita van a polgármester-jelöltről

Mesterházy Attila pártelnök egy korábbi csepeli látogatásán

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon már egyeztettek az őszi önkormányzati választásokon való közös csepeli  indulásról, a helyi MSZP-s polgármester-jelölt pozíciója veszélybe került – értesítette lapunkat szocialista informátorunk. Bár az uniós kampány miatt most szünetelnek, forrásunk szerint hasonló tárgyalások indultak azokon településeken, ahol a balliberálisok és a választásokat országosan megnyerő Fidesz-KDNP között kicsi a különbség. Az áprilisban bukott pártok pénzügyi és humán-erőforrás bázisnak használják az önkormányzatokat, ahol ősszel nyerni tudnak.

A közös indulás két legvitatottabb része forrásunk szerint a többszörösen hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Szenteczky János MSZP-s polgármester-jelölt személye és a “forrásmegosztás”. Szenteczky jelöltségéről informátorunk szerint az MSZP talán hajlandó lenne lemondani. Jelölt-aspiráns bőven van, meg is indult a tülekedés a csepeli balliberálisok között. Ugyanakkor a forrásunk azt állítja, hogy a jelöltállítás jogához az MSZP a tavaszi választással ellentétben most Csepelen is ragaszkodna.  Szerinte, ha újra osztják a lapokat, a helyiek közül Dobák István vagy valamelyik ismertebb országos politikus lehet a polgármester-jelölt. Arról, hogy a DK benne lesz-e ebben a szövetségben, még nem tudott nyilatkozni.

- A balliberális pártoknak létkérdés, hogy néhány nagyobb várost meg tudjanak szerezni. Ezek lesznek a bázisai a 2018-as visszatérésnek, amikor a remélhetően ismét sikerül megszólítani a távol maradt, a Jobbikba átáramlott és a kormányban csalódott szavazókat. Budapesten nem húzta át a Jobbik annyira a szocialista szavazókat, mint vidéken. Ez rövid távon jó esély, és itt összességében nem volt nagy vereség sem. A  főváros a második hatalmi centrum az országban, hatalmas költségvetéssel, jó baloldali esélyekkel. Sok kerületben van győzelmi remény, és ilyen hely Csepel is – emelte ki forrásunk.

Harmatgyenge és törékeny a csepeli győzelem

- Döbbenten olvastam, hallgattam az elmúlt hetekben a Németh Szilárdot legyőző Szabó Szabolcs valamint a balliberális újságok “elemzéseit” Csepelről. Többségük a Fidesz és Németh Szilárd csepeli bukásáról beszélt. Mintha hirtelen elfelejtették volna az előzményeket és az eredményeket! A “vörös Csepel” 2006 előtt a XIII. kerülettel volt egy szinten, mint az ország legerősebb balliberális választókerülete. 2010 tavaszán Csepelen csak a második fordulóban és Budapesten hátul kullogva  nyert a Fidesz. A 2014-es elemzések pedig a harmadik legerősebb baloldali választókerületnek prognosztizálták Csepelt és Soroksárt, ahol tuti biztos a fölényes győzelem. Ehhez képest, ha nincs a Jobbik és az új, egyfordulós választási rendszer, Szabó Szabolcs és a balliberálisok úgy buktak volna, mint Rottenbiller. A megszerzett, harmatgyenge első fordulós győzelem ugyanis alig több mint négyszáz szavazattal és fél százalékkal sikerült, miközben a Jobbik több mint kilencezer szavazatot kapott! Ez bizony mindent összevéve is kudarc, ami Szenteczky fejébe kerülhet  – hívta fel a figyelmet informátorunk.

- Az MSZP költségvetése romokban van, kétmilliárdos az adósságtenger. A párt tele van munkanélküli politikusokkal, akik az eredeti szakmájukból kiestek. A politikusoknak fizetés kell, különben szakadárok lesznek, és belháború alakul ki az MSZP-ben. A kampányokat is csak tele kincstárral lehet megkezdeni. Csepel és a többi elnyerhető önkormányzat pénzügyi forrásaira és munkahelyi pozícióira a baloldalnak égető szüksége van. Ilyen körülmények között erősen gyengíti Szenteczky János indulási pozícióit a gyengécske választási eredmény. Őt erősíti viszont, hogy a helyi pártszervezet anyagi forrásait tudtommal ő tartja kézben, vagy ha úgy tetszik, nála van a helyi kasszakulcs – hangsúlyozta forrásunk.

Minden pozíciót kiosztottak

- Azt mondják, hogy Szenteczky már minden létező és még nem létező pozíciót beígért az embereinek, legyen szó képviselői, tanácsnoki, alpolgármesteri helyekről, takarításról, portaszolgálatról, beszállítókról, őrző-védőkről, informatikáról, újságról, ágazatvezetőkről, jegyzőről és más tisztségekről. Az alap az, hogy aki a fideszes önkormányzatot kiszolgálta, annak takarodó lesz. Túl sok odakint az éhes száj. “Mindent rezetelünk amit a Fidesz csinált, mindenki szárnyakat kap, aki segítette” – így fogalmaztak. A szövetségeseknek egyelőre néhány képviselői helyet, tanácsnoki pozíciót, bizottsági elnökségeket, maximum egy alpolgármesterséget tud felajánlani az MSZP.  A humán- és gazdasági forrásokból nem akarnak sokat engedni. Pedig éppenséggel pont erre van a legnagyobb szüksége a Bajnai és a Gyurcsány-pártnak is. Ezért jön jól nekik, ha Szenteczky pozícióját megrángatják: újra lehet sok mindent osztani, talán a polgármester-jelöltséget is, és több erőforrás jut a szövetségeseknek – állítja informátorunk.

- Szenteczky helyére többen pályáznak. A helyi szervezeten belül Dobák István a legesélyesebb. Őt már egyszer megforgatták, mint MSZP-s országgyűlési jelöltet, de lecserélték  az összefogás jegyében. Most megint előtérbe kerülhet, de nagyobb esélye van nála valamelyik parlamentből kikerült, jelenleg fizetés nélküli MSZP-s nagyágyúnak. Van belőlük bőven gyorsan elfogy a végkielégítés, de konkrét neveket még nem hallottam. Az ottani éhes szájakat be kell tömni: aki nem lesz polgármester-jelölt, az jó lesz tanácsadónak. A futottak még kategóriában a DK-ból Horváth Gyula szeretne nagyon polgármester lenni, de esélye tudtommal nem nagyon van erre. Az MSZP-vel állítólag elszámolási vitái vannak, Szenteczky utálja, és ez a viszony kölcsönös. Az Együtt-PM-ben úgy érzik, hogy a legnagyobb szerep a tavaszi győzelemben az övék volt, hiszen az ő jelöltjük nyert: a tortából ezért jó nagy szeletet szeretnének kapni. A DK csatlakozását szerintem Gyurcsányék csak komoly pozíciókhoz kötnék – és én nem hallottam, hogy ők részt vettek volna az eddigi megbeszéléseken. Mivel Gyurcsányéknak jó esélyük van egy erős uniós szereplésre, az ő zsarolási helyzetük még javulhat is. De nekik szerintem a teljes baloldali torta újraszeletelése a céljuk, ezért nem tuti biztos a részvételük az összefogásban – mondta el forrásunk.

“Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak”

A Csepel.info megkereste a csepeli Fideszt is. Szerintük teljesen mindegy, hogy kit indít a “bűnszövetség” Csepelen, mert csak a közpénzt akarják lenyúlni – ahogy azt korábban is tették. A lapunknak nyilatkozó egyik vezetőjük annyit mondott: Szenteczkynek élet-halál kérdés a polgármester-jelöltség. A többszörösen bűncselekménnyel vádolt politikus a pereit ugyanis szerintük azzal próbálná segíteni, hogy az önkormányzat sértetti ügyvédi képviseletét a saját védelmére fordíttatná át. Eben Szenteczky – legalábbis a Fidesz szerint – nem bízna meg másban, még a pártakarat hű kiszolgálójában, Dobák Istvánban sem, mert attól fél, hogy átverik.

A csepeli költségvetésen jól látható, hogy a 2010-ről 2012-re évi kétmilliárd forinttal sikerült csökkenteni a kiadásokat a korrupció megfékezésével (a 2013-as adat azért nem releváns, mert akkor már az önkormányzatra is kiható szerkezeti átalakítások voltak az államigazgatásban)

- Amennyiben a kerület szocialista vezetés alá kerülne, újra megpróbálnának évi kétmilliárd forintot lenyúlni a költségvetésből – ahogy az 2010-ben még sikerült. Csepel azonban már nem az a kerület, mint akkor volt. Az emberek hozzászoktak, hogy rendezettebbek a közterületek. Rendszeres a fűnyírás, több a rendőr és a közterület-felügyelő, megszépültek a parkok, új utak épülnek, uszoda, megújult rendelők, orvosi műszerek szolgálják a csepelieket. Ezt mind a korrupció megszüntetésével lehetett elérni. Ha visszatér az álbaloldali sáskahad, mindez elenyészik. Ezt már nem fogják hagyni a közéletben jártasabb csepeliek, mert egyszer már látták, hogy lehet tisztességesen is dolgozni, kerületet fejleszteni, és az MSZP sem legyőzhetetlen. Emellett a büntető perek nem fognak leállni, a fejlesztési források pedig nem mehetnek akadálytalanul tolvaj-zsebekbe. Ezért csak annyit üzenünk a közpénzről és a börtönajtókról is, ha visszajön a bűnszövetség, amit a metróban hallani: kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak – mondta sejtelmesen a fideszes forrásunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: MSZP Mesterházy Attila Bajnai Gordon Csepel Választások

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr676155122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása