HTML

Csepel-figyelő

Friss topikok

Vörös Csepel: vége a pernek

2013.07.10. 13:13 Csepelfigyelő

A felperes visszalépésével véget ért az utolsó olyan per is, amit az önkormányzat Vörös Csepel című könyve ellen indítottak. Persze az állja a cehhet, fizeti az ügyvédi költséget, aki a könyv állításait kétségbe vonta, tehát a felperes. És ez így is helyes.

Ezen túl már nincs tudomásom több olyan perről vagy akár rendőrségi eljárásokról, melyeket a könyv megjelenése után jelentettek be az MSZP rágalmazást, hazugságot kiáltó politikusai. Hiába állították, hogy a Vörös Csepel állításai nem igazak, semmit sem tudtak cáfolni a könyvben leírtakból.

Néha le kellett ülnünk, amikor láttuk miket műveltek

Amikor 2010 októberében, a választások után “házon belülre” kerültünk, a portások már az első munkanapon hatalmas köteg baloldali lappal vártak bennünket. Mivel a sajtó hozzám tartozott, hétfőnként a szombati szám miatt külön le kellett mennem, mert egy szabad kézben – a másikban a táskám volt – nem tudtam felvinni az újságokat. És, hogy minek kellett Tóth Mihály polgármesternek a többi lap mellett például naponta hat Népszabadság? Aligha olvasták az irodájában hatan egyszerre. Így talán arra kellett, amire a tíz uszoda, a polgármesteri hivatal-felújítás, a wellness-központ és a többi soha meg nem valósított beruházás építési tervei több mint 400millió forintért, a kritikán aluli színvonalú informatikai és internetes rendszer több mint százötven millióért, és így tovább. A Tóth Mihály által vezetett önkormányzat esztelen, néha józan ésszel felfoghatatlan pénzszórásánál azonban volt még sokkal durvább is, amivel szembesültünk: a gondosan kiépült mutyivilág és a korrupció mértéke.

Ahogyan haladtunk ugyanis előre a munkában a 2010 októberében még fizetésképtelenséggel fenyegetett önkormányzatban, hétről hétre tíz, húsz, majd már százmillió forintokat lehetett megtakarítani pusztán azzal, hogy az új önkormányzati vezetés szisztematikusan felgöngyölítette és megszüntette a korrupciógyanús szerződéseket és az értelmetlen pénzkidobásokat. Nem egyszer bukkantunk olyan esetekre, amelyek a jogászok szerint már átléptek a büntetőjog határain, és néha le kellett ülnünk, amikor láttuk, miket műveltek elődeink. A csepeli MSZP frakcióban ma két vádlott ül. Az egyikről, a pártelnök-frakcóvezető Szenteczky Jánosról egy polgári peres ítélet már jogerősen ki is mondta, hogy közpénzből fizette a magánügyvédeit. Hozzá kell tennem: az elszámoltatás jogi oldalával kapcsolatban rendkívül elégedetlen vagyok, érthetetlen számomra a büntetőügyek folyamatos és évek óta tartó csúszása.

Kétmilliárd forint évente: ennyibe került a baloldali kormányzás Csepelen

Amikor leültem elkészíteni a könyvet, amiben végre tényszerűen beszámoltunk a csepelieknek arról, hogyan, milyen visszásságokkal működött hosszú éveken keresztül az önkormányzat, már látható volt, hogy a korrupció-gyanús szerződések megszüntetésével és a működés gazdaságossá tételével nagyjából kétezer millió forinttal lehet majd csökkenteni az önkormányzati kiadásokat. Ez bekerült Németh Szilárd polgármester által a könyvbe írt előszóba is. Borbély Lénárd alpolgármester erélyes közreműködésével hosszú, hónapokig tartó kemény és konfliktusos munkával szisztematikusan zártuk el a “pénzcsapokat”. A korábban pártközeli cégekhez kötődő szolgáltatásokat ma az önkormányzat jellemzően saját hatáskörben, külső vállalkozók nélkül látja el. Így van az, hogy nem csak olcsóbbak a szolgáltatások, de el is végzik őket. Megjegyzem: az önkormányzat vagyonkezelő cége így a közmunkásokkal együtt esetenként ötször annyi embert foglalkoztat, mint 2010 októbere előtt. Hát nem megéri?

Az elszámoltatás pénzügyi eredményei is bennünket igazoltak. Amennyiben nem számolunk az inflációval, nem számoljuk, hogy a korábbiak megtartása mellett az önkormányzat új szolgáltatásokat is indított, a 2010-esés a 2012-es költségvetések kiadási oldalában a csökkenés számszerűen 2.070.180.000 forint lett. Ennyivel kevesebb pénzből tudta tehát az új, Fideszes vezetés működtetni a csepeli önkormányzatot – vagy mondhatjuk úgy is: ennyibe került, hogy az MSZP vezette Csepelt. Hozzáteszem, hogy ha reálértékben számolnánk ugyanezt az összeget, és kivonnánk még a 2010 októbere után bevezetett új önkormányzati szolgáltatások költségeit, a fejlesztéseket – például, hogy több mint duplájáranöveltük a közterület-felügyeletet, bevezettük az ingyenes méhnyakrák-ellenivédőoltást a csepeli kislányoknak, rendben tartjuk a közterületeket, a Tamariska dombot, a Daru dombot, az Akácfa utcai Kiserdőt, a Kis-Duna partot – a megtakarított összeg már elérné a 2,5 milliárd forintot.

De hagyjuk, ne beszéljünk arról, mi lenne ha… Magyarországon ugyanis ennyire tényszerűen és egyértelműen még nem mutatták ki, mibe kerül, ha egy párt maffia-szerű hatalmi hálót és mutyivilágot alakít ki maga körül. Az arányokhoz még annyit, hogy Csepelen 78 ezer ember él.

Ábel Attila

Forrás: Csepel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr115398976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása