HTML

Csepel-figyelő

Friss topikok

Szenteczky János börtönbe megy?

2014.04.17. 10:29 Csepelfigyelő

27 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítják az MSZP csepeli elnökét

Szenteczky János vádemelési javaslat 01

Vádemelési javaslattal zárták le a „csepeli lakásmutyi” ügyben 48 hónapja megkezdődött nyomozati eljárást – értesült a Csepel.info. A 27 millió forintos, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanújában információink szerint már letöltendő börtönbüntetést kérhet az ügyészség. Szenteczky János, aki 2014-ben ismét az MSZP csepeli polgármester-jelöltje lett, a kihallgatásain megtagadta a vallomástételt.

Eddig négy vádemelés és három jogerős bírósági ítélet született a csepeli MSZP-frakció volt és jelenlegi tagjai ellen. Amennyiben az ügyészség úgy dönt, ez lesz az ötödik vádemelés, ami már több, mint a frakció létszáma. Az ítéletekkel zárult ügyek többsége ugyanakkor nem a szigorúan vett elszámoltatáshoz tartozik. Az egyik a hírhedt csepeli kettős gyilkosság, melyben Deme Gábor jogerős életfogytiglani büntetést kapott. Deme 2009 elejéig volt az MSZP-frakció tagja. Takács Krisztián 2010 óta tagja a frakciónak, őt sikkasztással vádolják. Takácsot 2010-ben már jogerősen elítélték magánokirat-hamisításért – de büntetését akkor egy évre felfüggesztették. Amennyiben most bűnösnek mondják ki a sikkasztásban, az okirat-hamisítás miatti felfüggesztett büntetést is újra kell tárgyalni.

Szenteczky János ellen eddig három bűncselekmény gyanújában emelt vádat az ügyészség. Egy esetben, egy polgári perben mondta ki a bíróság azt jogerősen is, hogy a politikus közpénzből fizette ki a magánügyvédeit. Erre egyébként információink szerint 3.750.000 forintot költött a csepeli adófizetők pénzéből. A szocialista polgármester-jelöltet többször felszólították az összeg megfizetésére, de hallani sem akar erről. Ebben az ügyben – ahogy sok másban is – az önkormányzat büntetőfeljelentést tett, de a nyomozás még nem jutott még el a vádemelésig.

„A csepeli MSZP-t kerüli a törvény”

Hiába történt számos büntető feljelentés szocialista vezetés viselt dolgai miatt, az ügyek mind kínosan lassan haladnak. Idén februárban értesült például a Csepel.info arról, hogy 40 hónappal a feljelentést és 19 hónappal a vádemelést követően végre kitűzték egy 2010 októberében rágalmazás és becsületsértés miattSzenteczky ellen indult büntetőeljárás tárgyalását. Mindössze egyetlen nappal később jött az értesítés, hogy a pert elhalasztják. Ennek a pernek az előzménye, hogy a csepeli bíróság összes büntetőbírója elfogultságot jelentett be a politikussal szemben. Szakemberek szerint ebben az ügyben a lassúság miatt Szenteczkynek jó esélye van arra, hogy elévüléssel ússza meg az esetleges büntetést.

A Csepeli Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója elméletileg április 10-én áll először a bíróság elé, ahol a munkakörében okozott, két hűtlen kezelés vádjára kell felelnie. Már amennyiben az a per nem marad el, hiszen egyszer azt is sikerült elhalasztani. Takács Krisztián is sikerrel tologatja a sikkasztási perét: az eddig kitűzött három tárgyalási napból mindössze egyet tartottak meg. Ott egyébként furcsa védekezése volt. Azt állította, hogy ő csak egy színlelt szerződést akart kötni a pénz megszerzésére.

A „csepeli lakásmutyi” ügyként elhíresült, gyanú szerinti bűncselekmény-sorozat mind közül a legnagyobb kárértékű és a legrégebben húzódó. Németh Szilárd országgyűlési képviselő 2010. április 6-án tett miatta rendőrségi feljelentést, azaz 48 hónap telt el a feljelentés óta. Lapunk egy informátortól korábban úgy értesült, hogy a feljelentést 2010 áprilisában azonnal fiókba tették, és hét hónapig elő sem vették. Úgy tudjuk, hogy a nyomozás több vezetője is lecserélődött, összevonták más ügyekkel, végül pedig addig húzódott, hogy lejárt a vádemelésre megszabott határidő is. Ezek után nem véletlenül mondogatták a kerület jelenlegi vezetői, hogy a csepeli MSZP-t kerüli a törvény.

Ez történt a gyanú szerint

A lakásmutyi során rászorulók helyett kivételezett emberek, közöttük Cs. Mihály akkori rendőrkapitány kaptak titokban szociális bérlakásokat. Ezeket törvényesen csak lakáspályázaton lehetett volna kiutalni, amin a rendőrkapitány és a többi kiválasztott esélytelenek lettek volna. A lakásokat – természetesen közpénzből – fel is újították, mielőtt átadták a kivételezetteknek. A kiutalásokról szóló legfontosabb dokumentumok jelentős része ez után „érdekes módon” eltűnt a Csevak Zrt-ből, még Szenteczky János vezérigazgatóságának idején.

A szépen felújított és átvett szociális lakásokat az érintettek alig fél évvel a bérleti jogviszony megszerzése után a piaci ár töredékéért vették meg. Majd el is adták azokat – immáron a piaci árnak megfelelő összegért. A rendőrség által vádemelési javaslattal továbbított iratok szerint az MSZP polgármester-jelöltjét 17.941.000 forint vagyoni hátrány okozásával gyanúsítják a lakások jogosulatlan kiutalásában. (Az önkormányzat szerint ennél nagyobb kár érte a csepeli adófizetőket.)

Csakhogy az önkormányzat és a rendőrség szerint sem csak a jogosulatlan szociális lakáskiutalásokkal követett el bűncselekményt Szenteczky János. A gyanú szerint már a lakások felújításakor is sokmilliós lenyúlásokban segédkezett a politikus.

Az önkormányzat 18 lakás felújítását vizsgálta meg szakértőkkel. Ezeket a felújítást végző – szintén kivételezett – cég bruttó 52.938.767 forintért vállalta. Azon túl, hogy a vállalkozó elképesztően drágán dolgozott, papíron minden a legnagyobb rendben volt. Csakhogy később kiderült, hogy csak részben végezte el a munkákat, illetve több esetben a ténylegesnél több munka, anyag és költség került elszámolásra. Kicsit sarkítva: egy garzonlakás kifestéséhez annyi festéket használtak fel papíron, amiből egy iskolai tornatermet is ki lehetne festeni.

Az önkormányzat szerint a vizsgált lakásoknál összesen bruttó 24.662.017 forint összegű munka nem került elvégzésre, noha azok a számlákon szerepeltek, illetve kifizetésre kerültek. Ezen túlmenően még 2011-es árakon is összesen bruttó 24.103.935 forinttal kisebb összegből megoldható lett volna a lakások felújítása. Ez azt jelenti, hogy 50%-kal magasabb összegért rendelte meg az MSZP-s vezetés a lakásfelújításokat, mint ahogy az indokolt lett volna. A fiktív lakásfelújításoknál a nyomozó hatóság csak 9.415.950 forintos kárt látott bizonyíthatónak.

Szenteczky Jánost így összesen 27.356.950 forintos, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják abban a jegyzőkönyvben, amelyet információink szerint a nyomozók a vádemelési javaslattal az ügyészségnek átküldtek. A politikus, aki korábban azt hangoztatta, hogy alig várja ügyeinek tisztázását, a nyomozás során nem tett tanúvallomást. Információink szerint a nyomozóknak még azt sem volt hajlandó megmondani, hogy mi a foglalkozása és a végzettsége.

Szólj hozzá!

Címkék: MSZP Csepel Krimi Szenteczky János Korrupció Vádemelés Elszámoltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr36045587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása