HTML

Lesz Csepelen fogyatékos frakció? – Hat hete játszik vak süketnémát az MSZP

2013.07.31. 16:37 Csepelfigyelő

Csepel.info

Június 17-én, éppen hat hete hozták nyilvánosságra azt a jogerős bírósági ítéletet, mely szerint Szenteczky János, a csepeli MSZP frakcióvezetője a Csevak Zrt. vezérigazgatójaként közpénzből fizette ki magánügyvédeit. A politikust, aki a fizetésén felül 37 millió forintot markolt fel prémium vagy jutalom formájában a cégnél, a közelmúltban két büntetőügyben is vád alá helyezte az ügyészség. Hiába szólították azonban fel többször is a csepeli adófizetők pénzének visszaadására és lemondásra, Tóth Mihály korábbi MSZP-s polgármestert pedig arra, hogy reagáljon az ítéletre, sem ők, sem a csepeli MSZP nem szólalt meg ezekben az ügyekben – értesült a Csepel.info.

Szenteczky János, akit jelenleg is az érintett ügyvédi iroda véd a csepeli mutyiügyek büntetőeljárásaiban, a jogerős bírósági ítélet alapján 2010-ben, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) vezérigazgatójaként bízta meg úgy a Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát a saját egyéni érdekeinek képviseletével, hogy a munkadíjat közpénzből, az önkormányzati céggel fizettette ki. A Csepel.info úgy tudja, hogy az iroda összesen bruttó 3.750.000 forintot kapott meg a csepeli adófizetők pénzéből. Információink szerint az önkormányzat büntető feljelentést is tett az ügyben.

Ezzel párhuzamosan a vagyonkezelő céget jelenleg vezető Werner Péter, és Ábel Attila, a Fidesz csepeli elnöke is felszólította a szocialista politikust a csepeli adófizetők pénzének visszaadására, aki semmit nem reagált ezekre. Később, egy testületi ülésen Borbély Lénárd pénzügyekért felelős alpolgármester tette meg ezt a felszólítást újra, de Szenteczky és párttársai akkor is úgy tettek, mintha nem is hallottak volna semmit az elmondottakból. Miután pedig a csepeli Fidesz elnöksége szólította fel ismételten lemondásra “a bűnbandát“, és Tóth Mihály korábbi MSZP-s polgármestert, hogy adjon magyarázatot a történtekre, a csepeli MSZP frakció bűncselekményekben megvádolt tagjai már meg sem jelentek a soron következő képviselő-testületi ülésen.

Büntetőeljárások, polgári peres ítéletek a csepeli elszámoltatásban

Lakásmutyi”, fiktív lakásfelújítások gyanúja

Mi történt?

A feljelentések szerint az önkormányzat rendeletét megszegve kivételezett emberek kaptak pályáztatás és rászorultság nélkül szociális lakásokat. A közpénzből felújított ingatlanokat a bérlők hat hónappal később a piaci ár töredékéért megvehették. Ezek után a tulajdonossá vált bérlők több millió forintos haszonnal, immáron piaci áron adták tovább az ingatlanokat. A lakásfelújítások során a gyanú szerint túlszámlázások és fiktív számlázások is voltak. Az érintett cégcsoport egyik vezetője Juhász Ferenc, egy, a soroksári MSZP-hez közel álló vállalkozó, Szenteczky János régi ismerőse és üzlettársa volt. A vállalkozóhoz kapcsolódó cégcsoport 2010-ig több mint félmilliárd forint értékben kapott megbízásokat a csepeli önkormányzattól.

Gyanúsítottak: Szenteczky János, Juhász Ferenc vállalkozó

Vádemelés Szenteczky János pártelnök ellen

Mi történt?

A csepeli önkormányzat 1991-ben kötött bérleti szerződést a Csepeli Ifjúmunkás Sportegyesülettel (CSISE) az Erdősor u. 45–47. szám alatti ingatlanra. Az egyesület már eleve az egyébként szokásos bérleti díj egytizedéért bérelte a helyiségeket, miközben nem kevés pénzt szedtek be a súlyzózást, gyúrást kedvelő fiataloktól.

A CSISE egy idő után már a bérleti díj tizedét sem fizette ki, ingyen használták az ingatlant, de ezt senki nem kérte számon rajtuk. Miközben egy szociális lakás esetében a Csevak három hónapnyi elmaradásnál felmondta a bérleti szerződést, az „ifjúmunkások” négy éven keresztül használták fizetés nélkül az ingatlant úgy. Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett az önkormányzat feljelentést. A rendőrség vádemelési javaslattal továbbította az ügyet az ügyészség felé.

Gyanúsított: Szenteczky János

Rágalmazás gyanúja egy lejárató kampányújság kiadásával kapcsolatban

Mi történt?

Két nappal a 2010-es önkormányzati választások előtt a Csepel.info hírblog nevével visszaélve, ugyanezzel a címmel kampánylapot kezdtek el szórni  Csepelen. A lap a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőit rágalmazó hamis állításokkal volt tele. Készítői hűtlenséggel és közpénzzel való visszaélésekkel gyanúsították meg az ellenzéki képviselőket, a lejárató cikkekhez még szállítólevelet is hamisítottak. Bár az első pillanattól kezdve nyilvánvalónak tűnt, hogy a fideszes képviselőket lejárató kiadvány a csepeli MSZP-hez kötődhet, Szenteczky János tagadta, hogy ő adták ki. A rendőrség ennek ellenére a nyomozás során mégis eljutott a politikus meggyanúsításáig.

Gyanúsított: Szenteczky János

Vádemelés Takács Krisztián MSZP-s képviselő ellen sikkasztás bűntette miatt

Mi történt?

A csepeli önkormányzat Borka-Szász Tamás MSZP-s frakcióvezető segítségével 2007 októberében úgy döntött, hogy az iskolai sportudvarok korszerűsítésére külső beruházókat vonnak be. A Széchenyi István Iskola sportudvarára kiírt versenyeztetési eljárást az egyetlen induló, a V-Tel Kft. nyerte el. A V-tel tulajdonosai között Takács Krisztián, a csepeli MSZP tagja is ott volt. A vagyonhasznosítási szerződés szerint a műfüves pályát palánkkal és labdafogó hálóval kellett körülvenni, és a tulajdonjog az átadás-átvételt követően az önkormányzathoz került. A pálya hasznosításának joga nem kevesebb, mint tíz évre a V-Tel Kft.-t illette meg. Az átadás-átvétel során azonban „nem vették észre”, hogy a kivitelezés nem a kiírás és a szerződés szerint készült: a pálya két kapuja mögötti labdafogó hálók hiányoztak.

Mivel a pálya nagyon hangos volt, és a minél nagyobb bevétel reményében folyamatosan használták, a palánkot leszerelték, hogy a helyére labdafogó hálót tegyenek. Bár a tulajdonjog az önkormányzaté volt, a leszerelt palánkot a V-Tel Kft. mégis eladta az önkormányzatnak 1 500 000 forintért. A leszerelés költségeit is az önkormányzat állta. A V-Tel emellett vállalkozási szerződést kötött arra, hogy bruttó 360 000 forintos összegért megépítsék a pálya köré a labdafogó hálót. Azt az ötméteres hálót, amivel a szerződés szerint át kellett volna adniuk a pályát.

A Csepel.info által megszerzett vádirat szerint összesen 2 260 000 forint értékben történtek indokolatlan kifizetések a műfüves pályánál. A vádirat kiemeli, hogy a palánk értékesítése során a V-Tel Kft.-t képviselő Takács Krisztián másodrendű vádlott idegen, rábízott dolgokról rendelkezett, így a palánk értékesítésével 1 500 000 forint kárt okozott. A vádiratból az is kiderül, hogy Takács Krisztiánt a bíróság magánokirat-hamisítás vétsége miatt 2010. január 19-én jogerős ítélettel egyszer már egy év próbára bocsátotta. A vád szerint a sikkasztást Takács Krisztián ez alatt a próbaidő alatt követhette el.

Gyanúsítottak: K. István elsőrendű vádlott, hanyag kezelés vétségével, Takács Krisztián másodrendű vádlott sikkasztás bűntettével.

Másodfokú, jogerős ítélet: Szenteczky közpénzből fizette ügyvédeit

Mi történt?

2013 februárjában született elsőfokú bíróság ítélet, mely szerint Szenteczky János MSZP-frakcióvezető 2010-ben, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) vezérigazgatójaként úgy bízta meg a Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát a saját egyéni érdekeinek képviseletével, hogy a munkadíjat közpénzből, az önkormányzati céggel fizettette ki. Az ügyvédi iroda összesen 3 750 000 forintot kapott a csepeli adófizetők pénzéből, ráadásul további 2 250 000 forintot akart kiperelni az önkormányzattól. Júniusban a Fővárosi Törvényszék megerősítette az elsőfokú ítéletet, ami ezzel jogerőre emelkedett.

A bíróság – a bizonyítást követően – megállapította, hogy a szerződés nem az önkormányzati cég, hanem a „cég akkori vezetőjének, Szenteczky Jánosnak az érdekeit szolgálta… A bíróság álláspontja szerint az, hogy egy közpénzekkel gazdálkodó, önkormányzati tulajdonban álló cég vezetője az esetleges büntetőjogi felelősségével kapcsolatos vizsgálandó kérdésekre úgy bíz meg ügyvédi irodát, hogy a megbízási díjat a cég fizeti ki a kerületi önkormányzat tartalék alapjának a terhére, ez a társadalom általános erkölcsi felfogásával ellentétes, tehát a Ptk 200. § (2) bekezdésének második mondata szerint semmis.”

Az önkormányzat az ítélet ismeretében büntetőfeljelentést tett, Werner Péter vezérigazgató, a Csepeli Városgazda Zrt. részéről valamint Ábel Attila alpolgármester, a Fidesz helyi elnöke pedig arra szólították fel Szeneczky Jánost, hogy fizesse vissza a csepeli adófizetők pénzét.

Csepel.info

 

Szólj hozzá!

Címkék: Csepel Krimi Szenteczky János Korrupció Vádemelés Elszámoltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr55435974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása