HTML

Csepel-figyelő

Friss topikok

Magasról tesznek a feljelentésekre a lomisok

2013.07.06. 08:29 Csepelfigyelő

Először csak távozásra szólítják fel, utána büntetik a csepeli közterület-felügyelők azokat a lomisokat, akik úgymond “nem megfelelően használják a közterületeket”. Sokakat közülük azonban semmi sem tántorítja el a zsákmánytól, így közel ötven feljelentést tettek nagyjából hatvan személy ellen az elmúlt napokban Csepelen a közterület-felügyelők – értesült önkormányzati forrásból a Csepel.info.

A hagyományos évi lomtalanítás évtizedek óta a legkellemetlenebb és legpiszkosabb napokat jelenti. Ami azonban az egyiknek haszontalan lom, a másiknak kincset ér: így a lomtalanítással együtt járó kosz és rendetlenség még a lomisokkal, hat-hét éve pedig a “lomőrökkel” is meg lett fejelve.

Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk, a közterület mindenkié, ezért a hatóságok nem sokat tehetnek azok ellen, akik a lomtalanítás idején akár napokkal korábban is a várható szemétkupacok köré gyülekeznek . A rendőrség is csak akkor intézkedhet ellenük, ha nyilvánvaló rendzavarás történik. Az Alkotmánybíróság ugyanis tavaly novemberben ítélkezett úgy, hogy Alaptörvénybe ütközik az a jogszabály, amely szabálysértésnek minősítette a közterületi hajléktalanságot.

Csepelen június 25-én kezdődött el a lomtalanítás. A lomisok autóikkal, furgonjaikkal leparkoltak a várható „zsákmány” környékén, összecsukható székeiken üldögélnek naphosszat, vagy heverésznek a területen. Bizonyos utcarészeken fákra ragasztott cédulákon teszik közhírré, hogy a „terület már foglalt”. A rámenősebbek a járókelőket is megszólítják, hogy akad-e kidobnivaló ócskaságuk, mert ne vesződjenek vele, hanem azonnal adják át nekik.

Sághi Jenő közterület-felügyeleti igazgató – akinek kollégái folyamatosan járják a helyszíneket – a Csepel.hu-nak elmondta, hogy két évvel ezelőtt még szigorúan felléphettek a csapatostul lomizók ellen, de ma már ezt nem tehetik meg a jogszabály változása miatt. A lomtalanítás hírére az ország legtávolabbi településeiről is érkeznek az értékesebb ócskaságokra vadászók. Gyakorlatilag egész Budapestet ellepik és egymás közt felosztják a területeket.

A Csepel.info most úgy értesült, hogy a szűkre szabott lehetőségek ellenére mégis folyamatos a lomisok büntetése a szabálytalan közterület-használat miatt. Információink szerint közel ötven feljelentést tettek eddig nagyjából hatvan személy ellen az elmúlt napokban, akik jellemzően nem csepeliek, sőt még csak nem is Budapest más kerületeiből, hanem az ország keleti szegleteiből, többek között Ózd és Tura környékéről érkeztek.

Csepel.info

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr165393220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása